تولید ناب Lean production
وبلاگ دکتر سحر حسینی خواه
علمی، پژوهشی، آموزشی، مدیریتی و دانشگاهی

تولید ناب یک روش چند بعدی است که گستره ی وسیعی از تکنیک های تولیدی را در یک سیستم یکپارچه در بردارد، ازجمله این تکنیک ها می توان موارد زیر را نام برد: 
تولید به هنگام، سیستم های کیفیت، گروه های کاری، تولید سلولی، مدیریت تامین کنندگان و غیره و غیره.

نکته ی حائز اهمیت این است که این تکنیک ها می توانند در کنار هم یک جریان خطی شکل ایجاد نمایند که بتواند محصولات نهایی را بدون اتلاف (که در اصطلاح تولید ناب، مودا نامیده می شود) یا با حداقل اتلاف همگام با تقاضای مشتری تولید کنند. 
تولید ناب برگرفته از تفکری جدید می باشد که 5 اصل عمده را شامل می شود: 
اصل اول: ارزش 
اصل دوم: شناسایی جریان ارزش 
اصل سوم: ایجاد حرکت پیوسته 
اصل چهارم: بیرون کشیدن 
اصل پنجم: کمال

مهم ترین رکن یک سیستم ناب، ارتباط با مشتریان است  که فروشندگان شرکت ناب با ایجاد یک سیستم اطلاعاتی دقیق در صدد ایجاد یک رابطه بین کارخانه و مشتریان هستند به نحوی که کارخانه بتواند نیازهای مختلف مشتریان را دقیقا شناسایی کرده و با خلق یک محصول مناسب نیازهای مشتریان بخش های مختلف بازار را پاسخ دهد. بنابراین در تولید ناب همه اجزای سیستم به شکلی مطلوب منتفع می شوند.

همان طور که گفته شد، تولید ناب از این رو «ناب» نامیده می شود که در مقایسه با تولید انبوه، هر چیز را به میزان کمتر مورد استفاده قرار می دهد. این شیوه تولید، نیروی انسانی موجود در کارخانه، فضای لازم برای تولید، سرمایه ای که صرف ابزار آلات می شود، نیروی مهندسی لازم برای به وجود آوردن محصول جدید و زمان مورد نیاز برای ساخت آن، همه و همه را تقلیل می دهد.

تولید ناب در چگونگی کارکرد فرد نیز تغییر ایجاد می کند، به گونه ای که همه افراد در هر رده سازمانی، «مسئولیت» پذیرفته و شغل خویش را پر مخاطره تر می دانند؛ در نتیجه خلاق تر می شوند.

 




تاریخ: سه شنبه 11 آبان 1395برچسب:,
ارسال توسط سحر حسینی خواه